Publish on 30-10-2024
Start date: 30-11-2024
End date: 30-11-2024
Barcelona, 28 d’octubre de 2024. Reempresa va participar en la trobada organitzada per la Comissió de Retail del Col·legi d’Economistes de Catalunya, amb la nova Directora General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Marta Angerri, així com amb la subdirectora, la Sra. Montse Gallardo. Al llarg de la trobada Angerri va destacar els tres eixos principals de treball de la legislatura: en primer lloc, la promoció i ocupació del comerç, essent conscients de les necessitats de personal que té el sector, que actualment queden cobertes per perfils poc professionals. Cal, per tant, prestigiar l’ofici per fer-lo una carrera de llarga durada, tot visibilitat les oportunitats que hi ha de formació i ocupació. En segona instància també s’apostarà per la digitalització, entesa com el conjunt de mecanismes que han de portar al comerç a la professionalització a través d’eines de control, especialment comptable i financer. Per últim, també es treballarà en el pla de barris, per dinamitzar el comerç arreu del territori català, posant el comerç al centre de l’urbanisme i la planificació.
Per la seva banda la Sra. Núria Beltran, presidenta de la Comissió de Retail del Col·legi d’Economistes, va fer un repàs dels reptes que té per davant el comerç, destacant la importància de que totes les administracions treballin de manera conjunta i no com a compartiments separats, per a que les polítiques de promrció tinguin èxit. També va destacar que el que cal no és preservar el comerç sinó transformar-lo i fer-lo evolucionar per adaptar-lo a les necessitats presents.
Un dels punts claus de la trobada va ser el relleu generacional al capdavant dels negocis del sector. En aquest sentit, des de la Comissió de Retail del Col·legi es va realitzar un estudi que afirma que el 22% dels comerciants es jubilaran en els propers deu anys, pel que cal posar l’accent en la continuïtat dels seus negocis. En aquest sentit, la directora del servei de Reempresa, la Sra. Laura Sallent, va posar el focus en el servei d’acompanyament i de Marketplace que ofereix Reempresa com a mecanisme per salvaguardar aquesta tipologia de negoci. Sallent va destacar també l’aposta de Reempresa per no ser només un servei d’acompanyament a persones empresàries que volen vendre la seva empresa i persones emprenedores que li volen donar continuïtat, sinó també com a agents d’informació sobre el mercat de la compravenda d’empreses PIME a Catalunya. No existeix cap registre que reculli la informació dels negocis que es transmeten, ni a nivell català, ni a nivell estatal, de micro i petites empreses. Tanmateix, des de Reempresa es recull molta informació relativa al negoci en venda i al preu de cessió efectivament pagat. Aquesta informació, per més de 4.850 operacions monitoritzades a través del servei, es tradueix en molta informació que, en agregat, pot servir per a la presa de decisions i la millora de la política pública. Sallent també ha destacat la gran tasca de Reempresa per promoure el relleu empresarial als mercats municipals i als municipis petits, així com l’ocupació de locals de titularitat municipal, gràcies al conveni en vigor actualment amb la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona, que es podria estendre arreu del territori català.
A la trobada també va participar la Sra. Cristina Stampa, actual copropietària de la joieria Platadepalo. La Cristina és llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses i té un MBA per ESADE. Després de diversos anys treballant en multinacionals, conjuntament amb altres socis, van decidir reemprendre un negoci en funcionament, per poder tenir un impacte real al territori. Així, fa sis mesos, van reemprendre la joieria Platadepalo, de més de 20 anys de trajectòria a través del servei de Reempresa, que estava en cessió per motius de jubilació. Actualment l’empresa ha contractat a 4 treballadors i el 33% de la seva plantilla està conformada per persones amb risc d’exclusió social.
A la trobada també va assistir-hi la Sra. Sandra Arcos, assessora en marketing i gestió de negocis digitals de la Cecot, qui ha subratllat la necessitat d’acompanyar al petit comerç en la detecció de les seves necessitats i en el seu procés de digitalització. Addicionalment també va posar l’accent en la demanda, recalcant que és necessària una major educació cap a la ciutadania sobre les implicacions de comprar local o fer-ho a empreses els beneficis de les quals no es queden a Catalunya, així com tampoc els impostos que els consumidors paguen.
A la trobada hi van assistir altres persones relacionades amb el Col·legi d’Economistes, l’ACCID, agents socials, entitats públiques i de promoció econòmica.