"Quan reemprens un negoci no ho fas només pels diners sinó també per a desenvolupar un projecte que et permeti viure d’acord amb els teus valors"

Publicado el 29-11-2016Empresa: LUNIC | Nom i cognoms del reemprenedor: Núria Comellas Gaya | Edat: 49 anys | Data de la formalització de la compravenda: 3 juny 2016 | Número de treballadors: 1 | Cost de l’operació: 28.500 €

1. A què es dedica el negoci que has reemprès?

Lunic és una botiga de complements de moda situada al cor de l’Eixample en un antic “colmado” de finals del segle XIX. Molts dels complements són fets de manera artesanal a Barcelona o àrees properes: bijuteria, joies en plata, barrets i gorres, bosses, moneders, fulards, cinturons, guants, etc. I també roba.

2. Quin toc personal li has donat al negoci per fer-lo créixer?

He canviat l’horari comercial per a adaptar-me al ritme de les persones que viuen o treballen al barri. També he canviat el disseny i la il·luminació dels aparadors. I sobretot estic reorientant l’oferta de la botiga, reduint la presència de la roba i augmentant els articles per a home.

3. Quin acompanyament heu pactat amb el cedent per què et pugui transmetre tot el coneixement i la clientela?

La cedent va estar amb mi 1 mes, unes quatre hores diàries. Em va presentar els principals proveïdors i em va ensenyar el funcionament bàsic de la botiga. També va ser molt generosa en transmetre’m totes les idees que ella tenia per al futur de la botiga. I, malgrat que ella ara viu a Centreamèrica, quan tinc algun dubte ho comentem per whatsapp.

4. Voldràs ampliar la plantilla i contractar alguna persona?

La meva intenció és que, si les coses van sortint com estan planejades, podré contractar una persona almenys a temps parcial. Potser a l’inici no de manera continuada però sí quan hi hagi pics de feina i/o necessitats puntuals.

5. Quant temps van durar les negociacions? Van ser dures o fàcils?

Les negociacions van ser relativament fàcils donat que les expectatives de la cedent eren força raonables i ajustades a la realitat, segons el meu parer. Van durar uns 4 mesos.

6. Has seguit els tallers de formació proposats per Reempresa? Han estat útils per afrontar el procés de compravenda?

I tant, sense els tallers i l’assessorament posterior dels tècnics de Reempresa no hauria sabut ni per on començar! A més als cursets també coneixes altres persones que estan en el mateix procés que tu i això et dóna força per a continuar endavant, sobretot quan (com és el meu cas) et planteges un canvi laboral radical a la vora dels 50 anys...

7. Com valores el servei de Reempresa?

No em cansaré de repetir (i ells ho saben) que per a mi Reempresa és un dels exemples de que la societat civil funciona i que, malgrat les notícies de corrupció i egoisme que escoltem cada dia, hi ha entitats i professionals que fan bé la seva feina i ajuden a que l’engranatge social i econòmic vagi girant i progressant.

8. Quin consell donaries a un reemprenedor que estigués en la fase inicial del procés de reempresa?

Que es deixi guiar pels professionals i que analitzi totes les dades al seu abast. Però que en la presa de decisions hi participi també l’instint i la il·lusió, perquè (penso jo) quan reemprens un negoci no ho fas només pels diners sino també per a desenvolupar un projecte que et permeti viure d’acord amb els teus valors i la teva manera d’enfocar la vida.