"Reempresa sempre ha respost, sempre hem tractat amb persones"

Publish on 19-01-2023Forn de pa d'Esponellà | Ubicació: Esponellà (Pla de l'Estany) | Noms dels cedents: Esteve Bosch i Rosa Teixidor (C) | Nom dels reemprenedors: Antònia Galafat i Rubi Sala (R)

Ens podeu explicar breument a què es dedica l’empresa transmesa?

C: Es tracta d’un forn de pa fundat el 1934 amb una història de 3 generacions. A part de l’elaboració del pa i de productes de fleca diversos, també serveix esmorzars, ven productes de conveniència i alguns productes de fruita i verdura. És l’únic comerç del poble i té un vincle molt proper amb els veïns i veïnes. També amb una gran part de la clientela molt fidel i d’altra, sobretot ciclistes i altres tipus de clients de turisme de temporada. Fa una mica de centre social perquè hi passa quasi tothom, fins i tot la gent es mira més el tauler d’anuncis de la botiga que el de l’Ajuntament.
 
Per què vas decidir posar-la a la venda?

C: Ja portava 4 anys de jubilació activa, amb la Rosa com a col·laboradora autònoma seguint treballant també en el negoci. Arribat a aquest punt, tenia moltes ganes de que ens poguéssim jubilar i l'esperança que el negoci no es perdés. En part per nosaltres, però també pel poble. Volíem que algú pogués seguir; ens dolia tancar sabent que no quedaria res més.
 
Per què vas decidir a reemprendre una empresa? Què et va fer decidir per aquesta?

R: Teníem una empresa d’un sector en desaparició, necessitàvem canviar i feia molt de temps que anàvem mirant si trobàvem un negoci que encaixés amb el nostre objectiu; poder acabar de tancar l’empresa per encarar la darrera etapa laboral amb una feina que ens agradés i treballar tots dos sols. Buscàvem algun tipus de comerç o hostaleria que ens permetés treballar-hi tots dos, com ho han fet l’Esteve i la Rosa fins al dia d’avui. El forn encaixa al 100% amb el què buscàvem.
 
Vols fer algun canvi o innovació?

R: Innovació ben bé no, però potser més endavant ampliar l’horari a les tardes, o fer pa amb tomata, embotit i amanides per sopar els divendres i dissabtes. Això també podria funcionar i donaria vida al poble.
 
Quina era la teva formació i experiència professional prèvia?

R: Jo havia estat sempre administrativa, tot i que al final dels últims anys de vida de l’anterior empresa vaig fer una mica de tot.
 
Quin servei us ha ofert Reempresa?

C:  Ens ha ofert un servei excel·lent. L'equip de Reempresa ha fet molt bona feina, ens han escoltat, aclarit qualsevol dubte i acompanyat en tot el procés d’una manera molt completa. Tot el procés ha estat molt guiat i això ens ha donat molta tranquil·litat.
R: El servei de Reempresa ens ha facilitat molt tot el procés, el temps que hi hem hagut de dedicar i els diners que ens hauria costat. Fer tot això sola espanta una mica, però amb la manera de fer de Reempresa i amb el procediment que segueixen ha estat molt fàcil. Ens han ajudat amb el pla d’empresa, els diferents passos a seguir, la documentació que calia anar preparant, etc. I sobretot, que Reempresa sempre ha respost, sempre hem tractat amb persones, no com ara que, en general, tot va via digital, telemàtica...
 
Creieu important treballar conjuntament durant un període de temps per transmetre el coneixement empresarial?

C: Clar, és bàsic, perquè si no pots ensenyar com va el negoci, si  canvia tot, la manera de fer, la manera de treballar, la gent nota que ja no és el mateix i això a vegades no agrada... Han estat uns alumnes excel·lents, i quan alguna cosa no ha anat bé, hem trobat solucions per adaptar nous processos per allò que calia fer diferent amb el canvi de mans.
R: Vam fer una setmana intensiva treballant amb l’Esteve i la Rosa, i després sempre que hi ha hagut un problema han estat disponibles, encara que fos a les sis del matí. També ens ha anat molt bé pel contacte amb els industrials, amb els proveïdors, per la coneixença amb els clients, etc. Hem intentat fer-ho com ells, en molts aspectes, perquè es noti el mínim el canvi i la gent confiï en nosaltres.
 
Quin consell donaríeu a una persona que s’estigui plantejant venir a Reempresa a vendre una empresa, és a dir, a un cedent? I un consell per a un reemprenedor?

C + R: Que no s’ho pensin, que vagin a un punt d’atenció de Reempresa, on els hi explicaran el que necessitin saber i els ajudaran en tot el que calgui per tal de poder trobar allò que volen, sigui vendre o adquirir un negoci.