BizBarcelona 2017

El Centre de Reempresa de Catalunya participa activament en aquest saló des del 2012 mitjançant un programa de conferències i un espai de trobades anomenat Matchings Reempresa, en el que aquest any s’han concertat més de 130 entrevistes de reemprenedors amb 30 empreses cedents de diferents sectors i poblacions catalanes. “És una mitjana de més de 4 entrevistes per empresa que cerca una persona que li doni continuïtat davant la propera jubilació de l’actual propietari”, afirma Oriol Alba, coordinador del Centre de Reempresa de Catalunya.

L’experiència de les edicions anteriors d’aquesta activitat fa preveure que un terç de les empreses que han participat al Matchings Reempresa d’aquest any acabarà cedint-se a un dels reemprenedors amb qui s’han reunit en el marc del BizBarcelona. La resta ho farà per la via habitual gestionada pels tècnics dels més de vuitanta punts d’atenció que disposa Reempresa a Catalunya.

Per corroborar l’èxit d’aquesta activitat, durant les conferències organitzades per Reempresa durant els dos dies del saló, hi han participat com a testimonials cedents i reemprenedors d’empreses que es van conèixer en el Matchings Reempresa del 2016 i que, finalment, van realitzar l’operació de  reempresa amb èxit, així com altres testimonis que han viscut un procés d’aquest tipus i que poden donar resposta, des de la seva pròpia experiència, als dubtes i consultes dels assistents.

Durant el primer dia del saló, Reempresa ha organitzat un total de 4 conferències amb un gran nivell d’assistència entre les que en destaquen la de Fina Alemany, professora del Departament d'Economia i Empresa de la UPF que ha parlat del valor de les empreses, com valorar-les i saber de què en depèn el seu valor i la que van oferir Antoni Abad, president del Centre de Reempresa, Albert Colomer, director del programa i Jordi Nicolau, director territorial de Barcelona de Caixabank sobre  les múltiples opcions de finançament en la compra d'una empresa a través de testimonials i les seves experiències.

Durant el primer dia del saló també va tenir lloc una activitat de teambuilding amb els més de 100 tècnics i col·laboradors del programa, vinguts de tot Catalunya. Ha estat en aquesta trobada anual que Albert Colomer, director del Centre de Reempresa de Catalunya, ha llençat un nou objectiu per a l’equip de treball “aquest primer semestre estem arribant a una mitjana d’una operació de reempresa d’èxit al dia”.

Colomer també ha destacat “l’interès que han generat les diferents conferències entre el públic assistent” que, en la majoria dels casos, “ha omplert la sala de conferències” de Reempresa situada al Palau 2 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona.  Un altre dels indicadors important per al Centre de Reempresa de Catalunya és que cada cop són més els col·laboradors que se sumen al projecte i que compta amb la implicació de les Diputacions de Barcelona, Girona,  Tarragona, GLOBALleida, de la Generalitat de Catalunya, el SOC, Barcelona Activa i CaixaBank.

El segon dia de BizBarcelona l’equip de Reempresa es va concentrar en l’espai del Matchings, una activitat pensada per acostar a cedents, que volen vendre el seu negoci, i a reemprenedors disposats a donar continuïtat a una empresa que ja està en funcionament. Aquesta activitat genera cada any més de 130 contactes en el marc del BizBarcelona i és ja un dels actes més consolidats del saló.

Informació corporativa

Aquesta iniciativa pionera a l’estat espanyol, es va posar en marxa el juny de l’any 2011 de la mà de la patronal catalana Cecot, de la Fundació Cp’Ac amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement i està finançat per la Generalitat de Catalunya i el fons FEDER europeu. L’any 2012, un conveni amb la Diputació de Barcelona va fer possible que Reempresa arribés durant aquest any a diferents ajuntaments de la província de Barcelona mitjançant les àrees de promoció econòmica i els tècnics i experts que hi treballen en elles. Posteriorment s’hi van afegir les Diputacions de Tarragona i de Girona que van fer possible que Reempresa també fos present entre els serveis oferts pels ajuntaments i consells comarcals d’ambdues províncies. Aquest 2017 ha estat GLOBALleida qui s’ha incorporat a la xarxa de col·laboradors del programa. Amb aquesta incorporació, els cedents i reemprenedors de les terres de Lleida disposen d’un punt d’atenció del programa a les seus dels diferents consells comarcals de la demarcació.

La Reempresa és un model d’emprenedoria i de creixement empresarial, pel qual un nou emprenedor – reemprenedor - pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, comprant-la en la seva totalitat per continuar l’activitat, salvaguardant d’aquesta manera el patrimoni empresarial individual i col·lectiu, per a fer-la créixer, sense haver de passar per la fase de crear-la.

El mecanisme possibilita la compra dels actius i passius d’una empresa existent al seu anterior propietari o propietaris- cedents-  mantenint l’activitat, els llocs de treball i el ritme de funcionament habitual sense entrebancs per l’entorn empresarial proper.

El reemprenedor aporta a l’empresa una renovadora línia d’actuació i els mitjans necessaris per la millora i reorientació del negoci, que parteix d’una situació millor objectivament que la de la possible creació de nou.

Aquest relleu evita la pèrdua de capital econòmic i de coneixement especialitzat, a més de tants actius intangibles, com els contactes o la posició de mercat, inclosos els hàbits de compra dels clients,  que porten a la devaluació dels actius tangibles. Evita també la desaparició de llocs de treball i la disminució dels creixement econòmic, factors que, avui encara més, convé protegir i fomentar.

Reempresa-aconsegueix-salvar-una-empresa-al-dia-a-Catalunya


Agenda RSS