La Direcció General de Comerç i la patronal Cecot posen en marxa el primer Mercat Sectorial de la Reempresa destinat al Comerç

Publicat el 10-03-2015

Data d'inici: 09-09-2015

Data final: 09-09-2015

2015.03.10_NP_Presentacio_Reempresa_Mercat_Sectorial_Comerç_1.jpg

La presentació d’avui ha comptat amb la participació de Josep M. Recasens, director general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nin, delegat del Govern de la Generalitat a  Tarragona, Antoni Abad, president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Ernest Juncosa, vicepresident de la Confederació de Comerç de Catalunya al Camp de Tarragona i  Albert Colomer, director del Centre de Reempresa de Catalunya.

Recasens ha fet èmfasi en la importància de tenir mecanismes que permetin salvaguardar els destins comercials per la implicació directa en l’entorn de pobles i ciutats. “Intentar mantenir una trama continuada en els locals i espais comercials, possibilitant el traspàs o la cessió a un nou reemprenedor és important per evitar el tancament d’empreses però també per l’impacte directe sobre una zona o territori”.

Aquest és el primer Mercat Sectorial que el Centre de la Reempresa de Catalunya ha posat en marxa, fruit del conveni que la patronal Cecot va signar l’any passat amb el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya per donar impuls a la implantació sectorial del propi Centre i per tal d’estructurar el mercat de la compravenda de petites i mitjanes empreses a Catalunya. Es pretén, així, unificar la política en matèria de transmissió d’empreses, d’acord amb les directrius de l’Entrepreneurship 2020.

“La implantació sectorial del Centre Reempresa de Catalunya ofereix una oportunitat a tots aquells titulars d’una activitat empresarial que no poden donar-li continuïtat, les persones cedents, amb totes aquells persones reemprenedores que gaudiran dels avantatges de prendre el relleu d’una activitat empresarial existent i consolidada, en comptes de crear una nova empresa”, ha remarcat Abad.

A finals del 2014, la Confederació de Comerç de Catalunya i la Cecot van signar un acord de col·laboració que permet reforçar i impulsar la consolidació d’un mercat estructurat de compra-venda de negocis petits en l’àmbit del comerç.

Dades de la gestió de Reempresa – sector comerç

Des de la posada en marxa del servei, Reempresa ha assolit un total de 400 reempreses d’èxit, amb una inversió induïda de 20.076.368 € i el manteniment de 1.350 llocs de treball. D’aquestes, el 35,25%, pertanyen al sector comerç.

El pes del sector comerç pel que fa al total de les empreses cedents i dels reemprenedors, és del 36% i 22,3% respectivament.

Del total de la inversió induïda, el 32’33% recau en el sector del comerç, acumulant més de 6.466.000€. El preu mig d’un comerç se situa entorn als 45.000€.

Del conjunt d’operacions intervingudes, el preu de cessió més baix ha estat de 1.600€, mentre que el més alt a arribat al milió d’euros.

Reempresa a Tarragona

2015.03.10_NP_Presentacio_Reempresa_Mercat_Sectorial_Comerç_3.jpg

Actualment, les comarques tarragonines ja tenen més de 150 empreses inscrites al programa. Els motius de cessió d’aquestes empreses són diversos. En termes relatius, el 30% de les empreses cerquen relleu per jubilació del propietari/a, el 20% per canvi de professió, el 20% per motius personals, el 15% per canvi de domicili i el 11% per problemes de salut, entre d’altres.

En quant a reemprenedors, ara mateix hi ha més de 200 persones a la demarcació interessades en el procés de reempresa.

Del total de reempreses d’èxit (400) el 6’5% pertanyen a la província de Tarragona, així com el  8’33% de les empreses cedents, molt semblant al 8’54% de demografia empresarial de Tarragona respecte del conjunt de Catalunya.

Les 26 reempreses d’èxit de la província de Tarragona han generat una inversió induïda de 523.336€. El 95% de les empreses cedents de la província pertanyen al Camp de Tarragona, i el 79% dels reemprenedors de la província també pertanyen al Camp de Tarragona.

Premsa RSS

Sala de Premsa