La Fundació Privada Acció Solidària Contra l’Atur i la patronal Cecot signen un conveni de col•laboració per difondre la Reempresa

Publicat el 31-03-2016

Data d'inici: 31-03-2016

Data final: 31-03-2016

Barcelona, 31 de març de 2016. El president de la Fundació Privada Acció Solidària Contra l’Atur, Oriol Romances, i el president de la Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad, han signat un acord de col·laboració per fer arribar el servei de Reempresa a les persones i empreses que acudeixen a Acció Solidària.

Acció Solidària Contra l’Atur és una fundació sense ànim de lucre que té com a funcions la lluita contra l’atur i la creació de nous llocs de treball a través de la gestió i administració d’un fons econòmic que permet concedir préstecs sense interès per finançar projectes viables de negoci d’emprenedors, empreses, cooperatives o entitats socials que creïn o mantinguin llocs de treball, i ajudes puntuals en la creació de llocs de treball. Al 2014 Acció Solidària Contra l’Atur va concedit 797.443€ en 57 préstecs per crear ocupació, i han aconseguit crear o consolidar un total de 166 llocs de treball.

Així doncs, tant el fundació, com la patronal Cecot, consideren que el Centre de Reempresa de Catalunya, que permet posar en contacte cedents i reemprenedors, és un mecanisme adequat per fomentar el creixement econòmic i el manteniment i creació de llocs de treball i disposa d’instruments per implicar les institucions, per tal de coordinar-les i possibilitar la concentració de dades, informació i coneixement sobre el procés.

De fet, les més reputades economies del nostre entorn, han apostat fermament per un treball de col·laboració interinstitucional per fomentar la Reempresa vista la seva capacitat de generació de riquesa, innovació i ocupació a costos sensiblement inferiors als de la creació, i a un risc molt inferior.

A partir d’aquest mes, les persones i empreses que contactin amb Acció Solidària Contra l’Atur podran adreçar-se als diferents punts d’atenció del Centre de Reempresa on rebran assessorament tant les persones que volen vendre la seva empresa o com les persones reemprenedores disposades a donar-los-hi continuïtat. L’objectiu és, doncs, impulsar i estructurar la transmissió d’empreses com a via de creixement d’activitat econòmica, evitant així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació.  En aquest sentit Abad afirma estar “molt content amb la signatura del present acord, ja que l’Acció Solidària Contra L’Atur ja està fent a dia d’avui una gran tasca social i poder aportar l’atribut de Reempresa als seus usuaris és molt positiu”. Al seu torn, Romances ha assegurat que “aquesta col·laboració permetrà millorar la xifra d’èxit que té l’entitat, podent ajudar encara a més persones”.

Afavorir la continuïtat de les empreses

Tant important com la creació d’empreses és afavorir la continuïtat i el creixement de les ja existents. En aquest sentit, el programa Reempresa, promogut per la Cecot, és un nou model d’emprenedoria i creixement empresarial que consisteix en un mecanisme segons el qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una companyia ja existent.

Aquesta iniciativa pionera a l’estat espanyol, es va posar en marxa el juny de l’any 2011 de la mà de la patronal catalana Cecot, de la Fundació Cp’ac amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement i està co-finançat pel fons FEDER.

L’acord d’avui significa sumar esforços, informació i recursos per augmentar el rendiment d’un model de creixement empresarial que podria evitar el tancament del màxim nombre possible d’empreses durant el temps d’execució del programa a la província i salvaguardar llocs de treball, tal i com s´ha demostrat en aquests anys de funcionament del projecte.  En aquest context, s’oferirà assessorament i s’impartirà formació per a tots dos col·lectius, cedents d’empresa i reemprenedors, sobre les característiques dels processos de compra-venda d’empreses i l’elaboració d’un Pla de Reempresa o de cessió.

Així mateix, el projecte Reempresa es complementa amb dues guies informatives –una enfocada als empresaris i l’altra per als emprenedors- i un portal web (www.reempresa.org) que recull tota la informació sobre el procés de traspàs, que permet sol·licitar assessorament i que esdevé un mercat transparent a Internet on trobar l’oferta i demanda d’empreses.

 

788 reempreses d’èxit amb una inversió induïda de més de 40M d’€ i prop de 2.900 llocs de treball salvaguardats

El Centre de Reempresa de Catalunya ha aconseguit salvaguardar des de finals de l’any 2011 788 empreses que han suposat una inversió total de més de més de 40M d’€ i que es distribueix, per sectors de la manera següent: 41% d’inversió respon a reempreses d’èxit en el sector comerç; 18% a reempreses d’indústria27% pertany al sector serveis i un 14% de la inversió de les reempreses d’èxit pertany al sector de l´hostaleria.

La distribució per sectors és d’un 36% de les reempreses d’èxit pertanyen al sector comerç, un 28% al sector serveis, un 28% al sector de l´hostaleria i un 6% de les reempreses tancades són del sector industrial.

És evident que tota economia dinàmica i innovadora provoca una mortaldat corrent i habitual d’empreses per gestió deficient, pèrdua de mercats, problemes personals, discrepàncies societàries, obsolescències diverses o per no tenir successió. Moltes empreses fracassen en la seva trajectòria, no per falta de viabilitat econòmica, sinó perquè no es pensa en la seva transmissió com una alternativa de continuïtat. I així ho demostra el 31% dels casos d’empreses cedents que s’han adreçat al Centre de Reempresa de Catalunya, que ho han fet per jubilació del cedent. En el 12% dels casos són per motius personals del cedent i un altre 13% per canvi de professió. En menor mesura altres motius per cedir l’empresa són la impossibilitat de portar el negoci (5%) o les desavinences amb els socis (1.50%).

Descarregueu aquí les imatges relacionades.

2016-03-31_15h10_31

 

Premsa RSS

Sala de Premsa